Pages

Tuesday, July 5, 2011

AURORA DISPLAYS IN GREECE! - Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα!




Πέτυχα λίγο καιρό πριν κάποια άρθρα στον ελληνικό τύπο με τίτλο: Το 2012 έρχεται το βόρειο Σέλας στην Ελλάδα!  Απίθανη ανοησία για εντυπωσιασμό!Εδώ δεν είσαι ποτέ σίγουρος αν θα το πετύχεις και στο βορρά... Η αλήθεια είναι ότι τα επόμενα δύο χρόνια ο Ήλιος θα φτάσει στο maximum της δραστηριότητας του και είναι πιθανές μεγάλες (M & X class) εκλάμψεις που μπορεί να δημιουργήσουν ακραία γεωμαγνητικά φαινόμενα! Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί με εξαιρετικές και σπάνιες συνθήκες να γίνει ορατό το βόρειο σέλας και σε γεωγραφικά πλάτη και μήκη σαν της Ελλάδας! (όπου και πάλι περισσότερα βλέπει ο φωτογραφικός φακός παρά το μάτι)! Δύο περιπτώσεις είναι οι παρακάτω, μια στην Αθήνα και μια στην Αλεξανδρούπολη! Τις περιγράφω στα αγγλικά και επισυνάπτω το κείμενο του Γιώργο Ταρσούδη που είχε την τύχη να το πετύχει και να το φωτογραφήσει στην Αλεξανδρούπολη!!

NEED A GREEK VOICE OVER TALENT? Here i am! 

The northern lights is an extremely rare thing to see in southern Europe and countries like Greece! Two displays we remember are:
The first one triggered by a M28 solar flare on 30 Oct 2003! The two Pluvia Sanguinea photos are from Athens!!! They were taken by  Mr Antonis Agiomamitis http://www.perseus.gr/
The third photo is from Alexandroupolis by Giorgos Tarsoudis - 10 August 2010









Αλεξανδρούπολη

"Το βόρειο Σέλας είναι ορατό στο κέντρο της εικόνας σαν λοξές πράσινες γραμμές
Προχθές το βράδυ γνώριζα πως υπήρχαν εκτιμήσεις για εμφάνιση Βορείου Σέλαος και στην Ελλάδα, αν και σπάνιο φαινόμενο για την χώρα μας, μιας και παρατηρούνται στο βόρειο ημισφαίριο και αρκετά υψηλά.
Μια μεγάλη ηλιακή έκρηξη ίσως η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια ίσως δημιουργούσε ορατό Σέλας και στην χώρα μας. Το μέγεθος της Ηλιακής καταιγίδας ήταν πολύ κοντά σε αυτήν που έγινε το 2003 και κατάφερε για πρώτη φορά έτσι να φωτογραφίσει ένας Έλληνας και φίλος ο κ. Αντώνης Αγιομαμίτης, σχετικά δείτε στο
http://www.perseus.gr/Astro-Aurorae.htm
όμως όταν είδα τις φωτογραφίες που πήρα με έβαλαν σε σκέψεις και με προβλημάτισαν για δύο λόγους, γνωρίζοντας από τον κ. Αντώνη το σέλας το δικό του είχε κόκκινο χρώμα σε αντίθεση με το δικό μου που εμφανίζονταν σε πράσινο. Σε κόκκινο είναι στην περιοχή μας γιατί από όσο ξέρουμε είναι πλούσια η ατμόσφαιρά μας σε άζωτο.
Επίσης άλλος προβληματισμός η κατεύθυνση στις γραμμές του Σέλαος, έβλεπα φωτογραφίες και γνώριζα ότι έχουν κατεύθυνση από κάτω προς τα επάνω και όχι οριζόντια όπως βλέπουμε στην φωτογραφία μου!!!
Έτσι την έστειλα στον Καθηγητή κ. Ξενοφώντα Μουσσά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για να μου δώσει εξηγήσεις αν και κατά πόσο είναι Σέλας ή κάτι άλλο. Η απάντηση του ήταν άμεση και θετική ότι είχαμε μια καταγραφή του φαινομένου Σέλας στην Βόρεια Ελλάδα.
Γιώργος Ταρσούδης"